• 3 d'abril de 2017

  Investigació Gratificant

  Si fas una cosa que t'agrada –com guanyar un joc o menjar alguna cosa saborosa– et sents bé. En el món de la neurociència això és conegut com a ''recompensa'', i està provocada per les neurones del cervell que alliberen una substància química anomenada dopamina. Això, excita a altres cèl·lules nervioses i reforça la idea que t'agrada el que estàs fent i que vols fer-ho novament. En canvi, activitats desagradables inactiven les neurones que alliberen dopamina i condueixen a evitar-ho. Els cervells humans són complicats, pel que els científics estan estudiant els desitjos més simples de les mosques del vinagre, les neurones de dopamina de les quals es disparen en resposta a l'aigua ensucrada. Aquesta imatge mostra el cervell d'una mosca del vinagre sota el microscopi, amb un grup particular de neurones de dopamina ressaltades en verd. Rastrejant els senyals que cap a aquestes cèl·lules o des d'elles, els científics poden començar a comprendre com els patrons d'activació de les neurones condueixen a comportaments específics.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Nobuhiro Yamagata i col·laboradors
  Tohoku University Graduate School of Life Sciences, Sendai, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.