• 10 d’abril de 2012

    Mosques Fantàstiques

    Drosophila melanogaster, la mosca del vinagre, té només 3 mm de llarg (ací sembla enana al comparar-la amb la mosca domèstica comuna), però ha estat a l'avantguarda de la investigació genètica durant més d'un segle, facilitant tres descobriments guanyadors de premis Nobel. Les mosques són fàcils de cuidar, viuen a temperatura ambient i tenen un cicle vital ràpid. Més important encara, la variació en els trets hereditaris com el color dels ulls i la forma de l'ala es pot veure a simple vista. En la 'Sala de la Mosca' en la Universitat de Columbia en 1911 Thomas Hunt Morgan va ser el primer en establir que els gens estan ubicats en els cromosomes. Drosophila és un popular ''organisme model'' utilitzat àmpliament en la investigació genètica, en la del desenvolupament i en la de la senyalització cel·lular. El seu genoma conté homòlegs [equivalents amb seqüència d'ADN similar] per a molts gens de malalties humanes, per la qual cosa les mosques es poden utilitzar per a investigar moltes malalties humanes, inclosos els trastorns neurodegeneratius, el càncer, l'envelliment i la diabetis.

    Escrit per Sarah McLusky
    Publicat originalment publicat sota una llicència Creative Commons (CC-BY-NC-ND), Cortesia de Wellcome Images
Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.