• 25 de març de 2012

    Peix Model

    El peix zebra és un bon organisme model. Amb un mapatge genòmic ben conegut, una espina dorsal pareguda a la nostra, ous transparents i una descendència que arriba a la maduresa ràpidament, aquesta espècie es presta a l'estudi del desenvolupament, amb la intenció d'entendre els defectes de naixement i les malalties com el càncer. Els gens del peix zebra poden ser manipulats fàcilment, fet que ajuda a esbrinar com funcionen en el desenvolupament normal i que pot passar si es produeix quelcom errada. Per exemple, aquí es mostra un embrió normal (a la part inferior) comparat amb altre que va rebre una sobredosi d'un gen conegut com a sonic hedgehog (també essencial per al nostre desenvolupament). El resultat és un desenvolupament reduït de l'ull (a la part superior). Actualment els científics estan investigant com el peix zebra pot reparar els danys en la seua retina i el teixit muscular del cor. Entendre aquests processos biològics pot obrir la via per a nous tractaments per a les alteracions de la visió i malalties del cor.

    Escrit per Jenny Gimpel

    Steve Wilson
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC-BY-NC-ND); Cortesia de Wellcome ImagesQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.