• 25 de març de 2012

    Peix Model

    El peix zebra és un bon organisme model. Amb un mapatge genòmic ben conegut, una espina dorsal pareguda a la nostra, ous transparents i una descendència que arriba a la maduresa ràpidament, aquesta espècie es presta a l'estudi del desenvolupament, amb la intenció d'entendre els defectes de naixement i les malalties com el càncer. Els gens del peix zebra poden ser manipulats fàcilment, fet que ajuda a esbrinar com funcionen en el desenvolupament normal i que pot passar si es produeix quelcom errada. Per exemple, aquí es mostra un embrió normal (a la part inferior) comparat amb altre que va rebre una sobredosi d'un gen conegut com a sonic hedgehog (també essencial per al nostre desenvolupament). El resultat és un desenvolupament reduït de l'ull (a la part superior). Actualment els científics estan investigant com el peix zebra pot reparar els danys en la seua retina i el teixit muscular del cor. Entendre aquests processos biològics pot obrir la via per a nous tractaments per a les alteracions de la visió i malalties del cor.

    Escrit per Jenny Gimpel
    Steve Wilson
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC-BY-NC-ND); Cortesia de Wellcome ImagesQuè és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.