• 15 de març de 2012

    Senzillament Elegant

    Aquest cuc –Caenorhabditis elegans– pot paréixer normal, però és un dels majors aliats de la recerca científica, havent-hi ajudat a tres equips científics a guanyar el premi Nobel. Com els éssers humans, és eucariota –les seues cèl·lules tenen la complexa maquinària cel·lular envoltada per membranes– i el seus aparells digestiu, nerviós i reproductiu són fonamentalment com els nostres. Aquesta semblança fa del cuc un anàleg que ajuda a l'estudi de la biologia humana. Amb menys de 1000 cèl·lules, la petita grandària del cuc facilita el seu ús com a sistema model. Els científics han traçat cada pas de divisió cel·lular des de l'estadi de larva fins al d'adult madur. C. elegans fou el primer organisme multicel·lular amb la seqüenciació del seu genoma completa, fet que va contribuir a l'enteniment del genoma humà. El mapatge del circuit neuronal del cuc –fet de 302 neurones– ha aportat idees de com els nostres propis cervells estan organitzats.

    Escrit per Charles Harvey

    Cortesia de Bob Goldstein
Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.