• 2 d'abril de 2017

  Ull Nou de Peix

  Els danys als ulls mitjançant lesions i malalties degeneratives afecta irreversiblement a la nostra vista, però, els ulls dels peixos poden recuperar-se completament. Com els nostres, la seua retina es troba composta per quatre tipus cel·lulars: fotoreceptors sensibles a la llum, cèl·lules horitzontals (a la foto en roig, en una retina de peix zebra) que integren els seus senyals, cèl·lules ganglionars que les transmeten a altres regions del cervell, i, de suport, les cèl·lules de Müller (en verd). En el peix, aquestes cèl·lules glials tenen una capacitat destacada. Els danys provoca que revertisquen a l'estat de cèl·lula mare, que es multipliquen i es diferencien, produint les cèl·lules necessàries per a reconstruir una retina funcional. Investigacions recents suggereixen que aquesta regeneració pot ser provocada pels baixos nivells d'un neurotransmissor anomenat GABA. Inhibint la senyalització de GABA s'estimulen els canvis en les cèl·lules Müller, mentre que l'augment dels nivells de GABA tenen un efecte contrari, dificultant la recuperació del peix zebra cec. La manipulació dels nivells del neurotransmissor podria tindre conseqüències similars per a la retina humana, plantejant noves possibilitats per a la restauració de la visió.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de The Pattom Lab, Vanderbilt University
  Department of Biological Sciences, Vanderbilt University, Nashville, TN, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Stem Cell Reports, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.