• 13 de desembre de 2019

  Vigues del Ronyó

  Una complexa xarxa de túbuls es desenvolupa en els nostres ronyons- plomegen els residus de productes químics que surten de la sang, permeten la quantitat adequada d'aigua i nutrients de nou. Les taques fluorescents artificials decoren aquestes cèl·lules del ronyó en desenvolupament d'un ratolí de blau, i les cèl·lules de la primera xarxa de túbuls en rosa i roig. Una taca verda posa de manifest les cèl·lules descendents dels progenitors de nefrones mesenquimale (MNPs), que es troben primer al còrtex (a la part superior) del ronyó en desenvolupament, que canvien o es diferencien pels túbuls inicials que es formen a continuació. La manera en què les MNPs son guiades durant el desenvolupament és una mica misteriós, per la qual cosa els posteriors experiments van investigar les proteïnes que es troben al seu interior. Una d'aquestes, anomenada beta-catenina, funciona en un equilibri minuciós per ajudar a formar túbuls renals alhora que s'assegura que els segments dels ronyons, anomenats nefrons, es desenvolupen com haurien de fer. Un altre estudi podria suggerir com i quan aquesta important proteïna s'activa o s'inactiva durant el desenvolupament humà.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Patrick Deacon i Charles W. Concodora, i col·laborados
  Divisió d’Urologia Pediàtrica i Divisió de Biologia del Desenvolupament, Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, Cincinnati, OH, EUA
  Imatge publicada originalment sota Creative Commons Attribution 4.0 Internacional (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, novembre 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.