• 11 de març de 2019

  Travessant una Fase

  Estar al lloc correcte en el moment precís sol crear oportunitats, fins i tot dintre de les nostres cèl·lules. Una concentració de molècules en un lloc determinat pot provocar una reacció, un moviment, o un procès destructiu. Fetes en un laboratori, les gotes de la imatge imiten les multituds naturals de molècules que confluïxen espontàniament en moltes cèl·lules. Un microscopi de fluorescència mostra una proteïna adhesiva anomenada poli-L-lisina (acolorida artificialment de groc), i una font de combustible cel·lular anomenada trifosfat d'adenosina (ATP) unides a fibres d'ADN (taques fosques). A diferència dels orgànuls de les nostres cèl·lules, que tenen una membrana per a mantindre els seus continguts organitzats, aquestes gotetes sense membrana es formen i es dissolen utilitzant la separació de fases, de forma semblant a com les gotes d'oli se separen a l'aigua. Les diferències en les fibres d'ADN fan que aquestes gotetes tinguen més o menys probabilitats de formar-se al seu voltant, cosa que pot ajudar a entendre com manipular la separació de fases, o invertir els casos on el procediment funciona malament, com en el cas de l'esclerosi lateral amiotròfica.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del Institute for Basic Science, República de Corea
  Institute for Basic Science, Center for Soft and Living Matter, Ulsan, República de Corea
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Biophysical Journal, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.