• 4 de desembre de 2019

  Tornant a la Moda

  Sempre és complaent descobrir que una peça de roba ha tornat a estar de moda. El mateix passa amb els medicaments: pot resultar que vells tractaments tinguen nous usos una vegada els investigadors descobreixen més coses sobre el seu funcionament i la seua relació amb els processos subjacents involucrats en una malaltia. Un exemple és l'ouabaina, un medicament pertanyent a la família dels glicòsids cardíacs, els quals són utilitzats per a tractar els bàtecs cardíacs irregulars. Curiosament, sembla que l'ouabaina es desfà de cèl·lules velles danyades que han entrat en un estat de ''son'' anomenat senescència. La imatge de l'esquerra mostra cèl·lules senescents marcades de roig, les quals comencen a desaparéixer després del tractament amb ouabaina (imatge de la dreta). En els últims anys, els científics han descobert que les cèl·lules senescents juguen un paper important en moltes malalties, incloent-hi el càncer, l'artritis, les cataractes i les artèries obstruïdes, de manera que l'ouabaina o altres medicaments semblants podrien tindre una altra oportunitat per a tractar altres malalties. Llig més sobre aquest treball del MRC LMS ací.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball d'Ana Guerrero i col·laboradors
  MRC London Institute of Medical Sciences, Londres, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Metabolism, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.