• 3 de desembre de 2019

  Creixent Lliures

  La presència elevada d'un complex proteic anomenat àcid gras sintasa (FASN, per les seues sigles en anglés) és una característica comuna en molts tipus de càncer. El paper d'aquest complex era incert fins que uns investigadors, després d'haver treballat en el càncer de mama en ratolins, han suggerit finalment una explicació. A la imatge s'hi pot observar una secció teixit mamari amb conductes mamaris sans (color blau) i àrees riques en FASN (color roig fosc), en les quals creixen els tumors. A pesar de que la funció principal de la FASN (síntesi d'àcids grassos) no és vital ací, aquesta juga un altre paper important. Les cèl·lules canceroses tenen la capacitat de continuar creixent fins i tot després d'haver-se separat dels teixits adjacents, però fer açò produïx molts agents químics reactius que són perillosos i que a més a més contenen oxigen o espècies reactives de l'oxigen (ROS). Les reaccions químiques facilitades per la FASN consumixen les ROS, facilitant el creixement independent de les cèl·lules canceroses, essencial per a la formació de tumors. Com que la majoria dels teixits obtenen suficients àcids grassos de la dieta, les FASN podrien ser un possible objectiu dels tractaments preventius per a inhibir el desenvolupament tumoral prematur.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del CNIO
  Breast Cancer Clinical Research Unit, CNIO – Spanish National Cancer Research Center, Madrid, Espanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.