• 24 de maig de 2015

  Tocar per Escoltar

  Helen Brooke Taussig, qui va nàixer aquest dia en 1898 a Cambridge, Massachusetts, és coneguda pel seu treball sobre la ‘síndrome del nadó blau’, una afecció que es diu així perquè els llavis i els dits de la mà i del peu dels nadons es fan blaus. Açò és una indicació que, un defecte en el cor, no permet que arribe suficient sang als pulmons per a proveir el cos amb oxigen. Normalment està causat per una combinació de quatre defectes en el cor conegudes com la Tetralogia de Fallot. En 1944, Taussig i dos col·laboradors portaren a terme la primera operació en un nadó per corregir el trastorn fatal. Varen canviar la ruta d’una artèria que normalment porta sang al braç –l’artèria subclàvia– cap als pulmons, proveint al cos amb oxigen suficient. Per a quan Taussig tenia 30 anys, havia perdut l’oïda, de manera que, en lloc de detectar els ritmes del cor per so, els detectava per tacte. Deia, ‘Aprèn a escoltar amb els teus dits’.

  Escrit per Nick Kennedy

  Imatge cortesia de l'Alan Mason Chesney Medical Archives of the Johns Hopkins Medical Institutions
  The American Weekly, febrer 17 de 1946
  Drets de la imatge reservats per l'Alan Mason Chesney Medical Archives of the Johns Hopkins Medical Institutions


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.