• 25 de maig de 2015

  Fuita als Cervells

  Una xarxa complicada de vasos sanguinis s'escampa a través del teu cervell, canalitzant el subministrament constant d'oxigen i nutrients. Al voltant d'una de cada 200 persones –desenes de milions cada any– desenvolupen creixements anormals i amb fuites en aquesta canonada biològica, el que porta a accidents cerebrovasculars, vessaments cerebrals i altres problemes, encara que la causa subjacent dels creixements és desconeguda. En estudiar el desenvolupament de cors de ratolí com aquest, vist amb un microscopi al voltant de la meitat de l'embaràs, els investigadors han descobert una connexió inusual entre aquests òrgans en creixement i els vasos sanguinis en el cervell. Resulta que les molècules anormalment actives que descomponen l'anomenada gelatina cardíaca, que normalment separa els músculs dels vasos sanguinis, al cor en desenvolupament, també són hiperactives en els vasos sanguinis del cervell humà on es formen els creixements. Descobrir els desencadenants moleculars, que es troben darrere d'aquestes malformacions amb fuites, podria conduir a noves formes de salvar la vida, per tapar les llacunes.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Mark L. Kahn i col·laboradors
  Pennsylvania State University, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en Developmental Cell, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.