• 23 de maig de 2015

  Difusió Mortífera

  ¿Per què algunes malalties són més mortíferes que altres? És un balanç difícil per als patògens: mantenir-se latents i innocus en l’hoste els permet no arriscar-se a matar víctimes potencials, però es reprodueixen lentament. Investigacions recents han demostrat que la quantitat de moviment que tenen els hostes també importa. Ací es mostren dos virus, marcats en verd i en blau, estan infectant una monocapa de cèl·lules en cultiu. Les cèl·lules de l’esquerra es van mantindre immòbils de manera que els virus no es van difondre, però les altres les van destorbar, així els virus van infectar una àrea major. Es va trobar que quan els hostes no es mouen, inicialment predominen els virus més mortífers però com maten ràpidament a molts hostes pròxims, prompte, els virus menys virulents esdeven més comuns. Tot i això, quan hi ha molta mescla, estrendre's més ràpidament és un avantatge perquè els virus més mortífers acaben guanyant. Açò ens ajuda a entendre com les malalties van canviant al desplaçar-se al llarg del globus terrestre.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Thomas Berngruber i col·laboradors
  Universitat Paul-Valéry Montpellier, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.