• 23 de maig de 2015

    Difusió Mortífera

    ¿Per què algunes malalties són més mortíferes que altres? És un balanç difícil per als patògens: mantenir-se latents i innocus en l’hoste els permet no arriscar-se a matar víctimes potencials, però es reprodueixen lentament. Investigacions recents han demostrat que la quantitat de moviment que tenen els hostes també importa. Ací es mostren dos virus, marcats en verd i en blau, estan infectant una monocapa de cèl·lules en cultiu. Les cèl·lules de l’esquerra es van mantindre immòbils de manera que els virus no es van difondre, però les altres les van destorbar, així els virus van infectar una àrea major. Es va trobar que quan els hostes no es mouen, inicialment predominen els virus més mortífers però com maten ràpidament a molts hostes pròxims, prompte, els virus menys virulents esdeven més comuns. Tot i això, quan hi ha molta mescla, estrendre's més ràpidament és un avantatge perquè els virus més mortífers acaben guanyant. Açò ens ajuda a entendre com les malalties van canviant al desplaçar-se al llarg del globus terrestre.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Thomas Berngruber i col·laboradors
    Universitat Paul-Valéry Montpellier, França
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Pathogens, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.