-
1 d'octubre de 2019
Resplendor en el Tauró
Normalment es troba al fons de l’oceà Atlàntic, molt per sota de meduses i coralls brillants. Aquest Gat Reticulat emet una inquietant brillantor. Però a diferencia de les meduses, que utilitzen proteïnes fluorescents verdes (GFPs) per a produir la seua bioluminescència, este tauró utilitza un grapat de químics del seu propi metabolisme que permeten canvis en la llum, que es troben en les parts més clares de la seua pell estampada. Gravat ací amb una càmera fluorescent especial, ja que en l’oceà esta llum sols és visible per a altres taurons – potser com una forma de comunicació. Sorprenentment, estes molècules biofluorescents també pareix que donen als taurons una protecció contra les infeccions bacterianes. Altres estudis esperen aprofundir i comprendre més sobre com esta ‘nova’ forma de fluorescència podria ser readaptada al laboratori com un far dins de les cèl·lules humanes, tant malaltes com sanes, afegint-la a la acolorida paleta de GFP de medusa i RFP de corall vermell, que ja s'utilitzen per a aportar llum sobre la vida microscòpica.
Escrit per John Ankers
Video de David Gruber
Department of Chemistry, Yale University, New Haven, CT, EUA
Investigació Publicada en iScience, agost de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.