• 2 d'octubre de 2019

  Problemes de Gossos Peluts

  Així com al mirar una secció transversal de cables elèctrics, estos cercles estampats són una vista d’una secció transversal de xicotets “pèls” en la superfície de les cèl·lules pulmonars, coneguts com a cilis, visualitzats amb un microscopi electrònic. Les cèl·lules són d’un gos, la raça de la qual és Malamut d’Alaska, amb una malaltia pulmonar hereditària anomenada discinèsia ciliar primària (DCP), que provoca que es formen estructures addicionals dins dels cilis (fletxes vermelles) i que afecten al seu moviment. Els cilis defectuosos no poden efectuar el seu treball habitual, escombrar la pols, mocs i agents infecciosos, cosa que porta a infeccions pulmonars recurrents. En altres llocs del cos, la immobilitat dels cilis pot causar problemes de fertilitat i en el desenvolupament cerebral. Amb un anàlisis minuciós d’una família de gossos on dos de sis cadells estaven afectats de DCP, els investigadors han atribuït el defecte a un gen anomenat NME5. La DCP també pot afectar els humans, encara que sovint no es coneix el culpable genètic, llavors potser NME5 també estiga darrere d'alguns d'aquests casos?

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball per Linda Anderegg i col·laboradors
  Institute of Genetics, Vetsuisse Faculty, University of Bern, Bern, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, setembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.