• 27 de gener de 2016

  Recollint l’Aire

  Molts element en el medi ambient, com els al·lèrgens i els productes químics barrejats amb l’aire, poden tindre un efecte sobre els nostres cossos. Els nostres pulmons tenen petites cèl·lules neuroendocrines pulmonars (PNECs), que recentment s’ha descobert que es comporten com uns sensors: recullen i 'entenen' informació precisa sobre l’aire circumdant, abans d’enviar aquesta informació al cervell. Després, el cervell torna senyals a les PNECs, provocant l’alliberament de petites molècules anomenades neuropèptids, que ajuden al sistema immunitari a protegir el cos. Aquestes PNECs, a la foto apareixen en color roig, es troben escampades entre les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries del pulmons (en color verd). Són les úniques cèl·lules conegudes en les vies respiratòries que estan relacionades amb el sistema nerviós. Definir el paper d’aquestes cèl·lules por ajudar a entendre i potser fins i tot previndre malalties com l’asma.

  Escrit per Katie Panteli
  Imatge de Leah Nantie
  University of Wisconsin–Madison, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.