• 27 de gener de 2016

  Recollint l’Aire

  Molts element en el medi ambient, com els al·lèrgens i els productes químics barrejats amb l’aire, poden tindre un efecte sobre els nostres cossos. Els nostres pulmons tenen petites cèl·lules neuroendocrines pulmonars (PNECs), que recentment s’ha descobert que es comporten com uns sensors: recullen i 'entenen' informació precisa sobre l’aire circumdant, abans d’enviar aquesta informació al cervell. Després, el cervell torna senyals a les PNECs, provocant l’alliberament de petites molècules anomenades neuropèptids, que ajuden al sistema immunitari a protegir el cos. Aquestes PNECs, a la foto apareixen en color roig, es troben escampades entre les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries del pulmons (en color verd). Són les úniques cèl·lules conegudes en les vies respiratòries que estan relacionades amb el sistema nerviós. Definir el paper d’aquestes cèl·lules por ajudar a entendre i potser fins i tot previndre malalties com l’asma.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Leah Nantie
  University of Wisconsin–Madison, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.