• 28 de gener de 2016

  Ratolins Olorant

  La nostra capacitat d'identificar olors particulars, des de cansalada crepitant fins a un contenidor de fem en un dia calorós, està controlada pels gens dels receptors olfactius. Cada neurona sensorial olfactiva -una cèl·lula nerviosa en el nas que detecta i transmet informació d'olor al cervell- utilitza només un d'aquests gens. El receptor odorant no només determina el tipus d'olors al que la cèl·lula nerviosa serà sensible, sinó també en quina de les milers d'estructures anatòmiques rodones del bulb olfactori del cervell anomenades glomèruls acabarà el procés nerviós. Pensat per a ser topogràficament fix, les posicions dels glomèruls específics del receptor s'han examinat amb tomografia seriada de dos fotons. A la foto es mostren exploracions preses a diferents profunditats a través dels dos bulbs olfactoris de ratolí, amb els processos nerviosos de totes les neurones sensorials olfactives marcades amb fluorescència verda. Aquest estudi va revelar que les posicions dels glomèruls específics del receptor són més variables del que es pensava, i alguns varien més que altres.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Bolek Zapiec i Peter Mombaerts
  Max Planck Research Unit for Neurogenetics, Frankfurt, Alemanya i Medical Biophysics, Institute of Physiology and Pathophysiology, Heidelberg University, Alemanya
  Drets reservats pels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
  Publicat en PNAS, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.