• 28 de gener de 2016

    Ratolins Olorant

    La nostra capacitat d'identificar olors particulars, des de cansalada crepitant fins a un contenidor de fem en un dia calorós, està controlada pels gens dels receptors olfactius. Cada neurona sensorial olfactiva -una cèl·lula nerviosa en el nas que detecta i transmet informació d'olor al cervell- utilitza només un d'aquests gens. El receptor odorant no només determina el tipus d'olors al que la cèl·lula nerviosa serà sensible, sinó també en quina de les milers d'estructures anatòmiques rodones del bulb olfactori del cervell anomenades glomèruls acabarà el procés nerviós. Pensat per a ser topogràficament fix, les posicions dels glomèruls específics del receptor s'han examinat amb tomografia seriada de dos fotons. A la foto es mostren exploracions preses a diferents profunditats a través dels dos bulbs olfactoris de ratolí, amb els processos nerviosos de totes les neurones sensorials olfactives marcades amb fluorescència verda. Aquest estudi va revelar que les posicions dels glomèruls específics del receptor són més variables del que es pensava, i alguns varien més que altres.

    Escrit per Gaëlle Coullon
    Imatge del treball de Bolek Zapiec i Peter Mombaerts
    Max Planck Research Unit for Neurogenetics, Frankfurt, Alemanya i Medical Biophysics, Institute of Physiology and Pathophysiology, Heidelberg University, Alemanya
    Drets reservats pels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
    Publicat en PNAS, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.