• 20 de març de 2019

  Raspallant-se pel Cervell

  És cert que aquesta imatge de cèl·lules de colors bonics pot no estimular-te immediatament a llavar-te les dents, però seguix llegint i podria fer-ho. La imatge mostra cèl·lules del cervell (groc i verd) i una toxina bacteriana (roja) en un cervell afectat per la malaltia d'Alzheimer. El bacteri culpable és el Porphyromonas gingivalis, més conegut pel seu paper en infeccions de les genives. Uns investigadors han descobert que els nivells de les proteïnes bacterianes tòxiques són més alts al cervell de les persones amb Alzheimer que en els subjectes de control. A més, es va descobrir que els ratolins als quals se'ls va injectar les proteïnes bacterianes van patir neurodegeneració. La bona notícia és que uns científics han descobert un inhibidor de la toxina que, quan es va administrar als ratolins, curava les infeccions cerebrals de P. gingivalis i prevenia la pèrdua de cèl·lules cerebrals. Traduir aquests resultats en tractaments per als humans és probable que tarde, però mentrestant, mantindre una bona higiene bucal pot ajudar a mantindre el teu cervell així com el teu alé fresc.

  Hui és el Dia Mundial de la Salut Bucal.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Stephen S. Dominy i Casey Lynch, i col·laboradors, Cortexyme, Inc.
  Cortexyme, Inc., South San Francisco, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Advances, gener de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.