• 21 de març de 2019

  Ossos Vells

  Causant aproximadament 9,6 milions de morts en 2018, el càncer és un dels problemes més importants per a la salut del món. Tot i que generalment ens centrem en comportaments més moderns que augmenten el risc de càncer, com ara fumar o exposar-se a contaminants, aquesta malaltia té un origen antic. Uns científics han descobert recentment evidències de càncer en un fòssil de 240 milions d'anys d'un avantpassat extint de les tortugues Pappochelys rosinae (a la imatge), convertint-lo en el cas més antic conegut en un amniota, el grup d'invertebrats incloent rèptils, ocells i mamífers. Els fòssils de Pappochelys van ajudar als paleontòlegs a entendre com evolucionaren les closques de les tortugues, però també els va cridar l'atenció el creixement sospitós del fèmur d'un espècimen. Els escanejos micro TC han revelat un tumor ossi que s'assemblava molt a un osteosarcoma periostal, un càncer d'os trobat en humans. Mentre que la majoria dels tumors es desenvolupen en teixits tous, per la qual cosa no es conserven en el registre fòssil, aquest descobriment posa de manifest la naturalesa antiga dels processos genètics i cel·lulars que sustenten aquesta malaltia.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Rainer Schoch, Stuttgart Natural History Museum
  Investigació de Museum für Naturkunde, Leibniz-Institut für Evolutions- und Biodiversitätsforschung, Berlin, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en JAMA Oncology, febrer de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.