• 21 de març de 2019

  Ossos Vells

  Causant aproximadament 9,6 milions de morts en 2018, el càncer és un dels problemes més importants per a la salut del món. Tot i que generalment ens centrem en comportaments més moderns que augmenten el risc de càncer, com ara fumar o exposar-se a contaminants, aquesta malaltia té un origen antic. Uns científics han descobert recentment evidències de càncer en un fòssil de 240 milions d'anys d'un avantpassat extint de les tortugues Pappochelys rosinae (a la imatge), convertint-lo en el cas més antic conegut en un amniota, el grup d'invertebrats incloent rèptils, ocells i mamífers. Els fòssils de Pappochelys van ajudar als paleontòlegs a entendre com evolucionaren les closques de les tortugues, però també els va cridar l'atenció el creixement sospitós del fèmur d'un espècimen. Els escanejos micro TC han revelat un tumor ossi que s'assemblava molt a un osteosarcoma periostal, un càncer d'os trobat en humans. Mentre que la majoria dels tumors es desenvolupen en teixits tous, per la qual cosa no es conserven en el registre fòssil, aquest descobriment posa de manifest la naturalesa antiga dels processos genètics i cel·lulars que sustenten aquesta malaltia.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Rainer Schoch, Stuttgart Natural History Museum
  Investigació de Museum für Naturkunde, Leibniz-Institut für Evolutions- und Biodiversitätsforschung, Berlin, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en JAMA Oncology, febrer de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.