• 19 de març de 2019

  Actuar o Morir

  En pacients amb diabetis tipus I, els nivells elevats de sucre en la sang són causats pel sistema immunitari que ataca les cèl·lules beta pancreàtiques, que produïxen l'hormona reguladora insulina. Alguns tractaments potencials basats en el trasplantament de noves cèl·lules beta derivades de cèl·lules mare embrionàries humanes (CMEh), s'apropen als assajos clínics, però aquests mètodes tenen limitacions. Les CMEh poden donar lloc a molts tipus de cèl·lules, de manera que es produïxen moltes no desitjades, incloent algunes indiferenciades que poden continuar dividint-se i finalment, formar tumors. Per evitar-ho, uns investigadors van dissenyar cèl·lules mare especialitzades (a la imatge, amb el nucli en blau i els marcadors de les cèl·lules mare en verd i roig), amb gens que destruïxen qualsevol cèl·lula que no es diferencia o no produïx insulina. Com que només les cèl·lules beta funcionals sobreviuen al transplantament en pacients, aquesta enginyosa tècnica hauria de millorar l'èxit d'aquestes noves teràpies i, en general, podria ajudar a produir de manera més fiable tipus de cèl·lules útils a partir de cèl·lules mare.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Mirza Muhammad Fahd Qadir i col·laboradors
  Diabetes Research Institute, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, FL, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Stem Cell Reports, febrer de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.