• 2 de febrer de 2016

  Raig de Llum

  Igual que la formació de rosada blanca en una finestra, les dendrites en forma de ploma d'una neurona d'insecte es mostren utilitzant una nova tècnica de captació d'imatges. Aquestes estructures ramificades, recopilen informació per al seu processament a la cèl·lula i són vitals per al sistema nerviós; però amb aproximadament 1/100 de l'amplada d'un cabell humà, poden ser difícils d'estudiar. Cap a l'any 1880, mostres de neurones es van tenyir químicament amb la plata per crear una superfície reflectant que millorara les imatges de microscopi. Ara, els científics han actualitzat aquest mètode per impregnació de dendrites amb nanopartícules de plata o d'or que produeixen vibracions de superfície, o plasmons, que poden ser visualitzades amb un microscopi làser confocal de rastreig. Emprant aquest mètode, l'objectiu és l'estudi de les xarxes nervioses humanes en 3D amb més precisió que mai abans. La identificació de petits canvis en aquests laberints com d'encaix, de teixit nerviós, pot ser important en el diagnòstic de malalties neurològiques i en l'estudi del desenvolupament del cervell.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge de Grant M. Barthel, Karen A. Mesce i Karen J. Thompson Agnes Scott College, Georgia i la University of Minnesota, EUA
  Drets d'imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, desembre de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.