• 1 de febrer de 2016

  Túnel del Canal

  Moltes de les nostres cèl·lules estan perforades per xicotets túnels, coneguts com canals iònics. Aquests s'obrin i es tanquen en el moment just, permetent que els ions -àtoms carregats elèctricament- fluisquen entrant i eixint, transmitint important informació i permetent-nos detectar tots tipus de sensacions físiques, com calor, dolor, pressió o fins i tot la picantor d'un ditet. Aquesta espiral de colors, representa la forma tridimensional d'un canal iònic anomenat TRPV2 incrustat en la membrana externa que envolta la cèl·lula. No solament és el responsable de detectar els canvis en la pressió i temperatura, sinò que també està involucrat en l'activació del sistema immunitari i de causar inflamacions. Els investigadors han trobat la forma TRPV2 gràcies a una nova tècnica anomenada microscòpia crio-electrònica, la qual travessa les cèl·lules amb feixos d'electrons d'alta energia. Ara, poden utilitzar aquesta nova informació 3D per a desenvolupar fàrmacs adreçats als canal, que podrien tractar malalties autoimmunes causades per una resposta immunitària hiperactiva.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge elaborada pel Lander Laboratory, The Scripps Research
  The Scripps Research Institute, La Jolla, California i Duke University School of Medicine, Durham, N. Carolina, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Structural and Molecular Biology, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.