• 6 de gener de 2016

  Pulmons no ELF-ics

  Estos pulmons -obtinguts d'un ratoli i vistos sota un microscopi confocal làser d'alta energia- estan en una mala situació. Les taques verdes són tumors constituïts de cèl·lules de càncer de mama, que s'han extés des del seu lloc original i s'han establert en els pulmons. Açò és un problema comú amb el càncer de mama humà avançat, sobre tot una forma en particularment perillosa de la malaltia coneguda com càncer de mama luminal, però que fins ara no ha estat clar per què estes cèl·lules malvades decideixen desplaçar-se. Resulta que un gen anomenat ELF5 pareix ser el responsable de guiar les cèl·lules canceroses per a separar-se d'un tumor en el pit i adreçar-se cap als pulmons. Es més, són resistents a la teràpia hormonal, que sovint és utilitzada per a tractar altres tipus de càncer de mama. Entendre exactament com ELF5 provoca que les cèl·lules canceroses s'escampen podria guiar cap a nous tractaments que salvaren vides.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de David Gallego-Ortega i col·laboradors
  Garvan Institute of Medical Research, Darlinghurst, NSW, Austràlia
  Originalment publicat sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat a PLOS Biology, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.