• 5 de gener de 2016

  El Nostre Amic Mortal

  El verí del peix pedra és un dels més mortals dels de les criatures marines -però l'anàlisi amb raigs X de la seva complexa estructura atòmica suggereix que podria ajudar a salvar la vida dels pacients amb trasplantaments. El peix viu a la regió Indo-Pacífica i es protegeix amb afilades espines que contenen estonustoxina -un verí que resulta ser un antic parent de la perforina, una proteïna del sistema immune dels humans que s'uneix a les cèl·lules malaltes i les mata al fer-les forats a la superfície. L'inconvenient de la perforina és que també ataca a les cèl·lules del teixit trasplantat -per exemple, fins a un de cada tres trasplantaments de mèdul·la òssia per tractar la leucèmia fracassa per la resposta immune. Estudiar la estonustoxina proporciona coneixements sobre com les proteïnes semblants a la perforina s'associen per perforar les cèl·lules -ajudant als científics a desenvolupar immunosupressors que inhibisquen la perforina i a millorar la taxa d'èxit de les teràpies de trasplantament.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge de Georgette Douwma, cortesia de la Sciencie Photo Library
  Science Photo Library
  Qualsevol reutilització d'aquesta imatge haurà d'estar autoritzada per la Science Photo Library
  Investigació publicada en PNAS, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.