• 7 de gener de 2016

  Informació Confidencial

  Les plaquetes són cèl·lules menudes que treballen en la sang prevenint el sagnat de vasos sanguinis danyats. També poden desenvolupar un paper al creixement de càncers formant un escut al voltant del tumor, protegint aquest de la seua destrucció pel sistema immune. En la foto veiem plaquetes individuals examinades per criotomografia electrònica. En les que corresponen a una dona sana (fila superior) el sistema microtubular (estructura que manté la forma de la plaqueta) es veu intacte, en blau, envoltant els grànuls (rosa i verd) que contenen els ingredients actius de les plaquetes. Amb aparença semblant tenim plaquetes de pacients amb un tumor ovàric benigne (fila central). Però els provinents de pacients amb càncer d’ovari (fila inferior) presenten el sistema microtubular trencat i més mitocondris proveïdors d'energia (roig), i poden ser estimulades més fàcilment que les plaquetes normals -possiblement com a resultat de les diferències estructurals. L’estructura de les plaquetes, revelada per la criotomografia electrònica, pot ser utilitzada per ajudar a detectar càncer d’ovari i possiblement altres afeccions.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Rui Wang i col·laboradors
  Baylor College of Medicine, Houston, Texas and MD Anderson Cancer Center, University of Texas, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
  Publicada en PNAS, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.