• 8 de gener de 2016

  Factors Fúngics

  Vivim en un món florit i vell. Cada dia inhalem xicotetes partícules del fong Aspergillus com aquestes, augmentades 20.000 voltes amb un microscopi electrònic. Encara que no causa problemes per a la majoria de la gent, Aspergillus pot comportar infeccions fúngiques (conegudes com aspergillosis) serioses, o, fins i tot, mortals en aquelles persones amb el sistema immunitari dèbil. Però encara que hi ha moltes espècies diferents d'Aspergillus creixent en el medi ambient, un d'ells -Aspergillus fumigatus (dalt)- causa el 80 per cent de les infeccions, mentre altres com Aspergillus nidulans (baix) difícilment causen malalties. La diferència radica en un glúcid de la superfície de les cèl·lules dels fongs. Les partícules infeccioses d'Aspergillus nidulans estan densament cobertes d'eixe material (assenyalat amb fletxes), fent-les més resistents als atacs antifúngics del sistema immunitari. Altres espècies tenen molt menys d'aquestes molècules, i per això s'eliminen ràpidament abans que la infecció puga establir-se.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Mark J. Lee i col·laboradors
  Department of Microbiology & Immunology, McGill University, Montreal, Quebec, Canadà
  Originalment publicat sota una llicència Creative Commons (NY 0.4)
  Publicat a PLOS Pathogens, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.