• 9 de gener de 2016

  Al Peu del Canó

  El nostre cos està connectat per una xarxa de vasos -que porten la sang per alimentar els nostres teixits amb oxigen i traslladar els residus. Els vasos varien des del tub més gran, l'aorta, amb un diàmetre interior d'un parell de centímetres, als capil·lars, més petits i com fibre, amb diàmetres menors que el gruix d'un cabell. Als vasos no els agrada ser manipulats, el que pot causar el col·lapse de les seues parets. Açò fa que reconnectar aquestos vasos primets -necessari per exemple durant la cirurgia de trasplantament en els nadons o quan es restauren membres amputats- siga un repte, fins i tot, per al cirurgià vascular més habilidós. Ara, els investigadors han desenvolupat una substància gelatinosa que pot ser injectat com una capa sòlida un s'uniran els microvasos. La substància gelatinosa manté l'estructura tubular en el seu lloc per a facilitar la sutura. Un cop completat, una llum aplicada sobre la substància la converteix en líquida i es dispersa. A la foto es veu un vas unit d'aquesta manera, i mostra com el flux sanguini no està afectat (ressaltat en taronja).

  Escrit per  Lindsey Goff

  Imatge del treball de Daniel J. Smith i col·laboradors
  National Institutes of Health, Center for Cancer Research, Maryland, EUA
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group
  Publicat a la revista Nature Nanotechnology, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.