• 10 de gener de 2016

  La Biologia de 'Breaking Bad'

  Irònicament per a una droga feta famosa per un professor de química murri, els biòlegs han fet un pas endavant en la recerca de les variacions genètiques que fan a una persona més o menys susceptibles a convertir-se en addictes a la metamfetamina. Més comunament coneguda al carrer com 'meta de cristall' (vista aquí sota un microscopi de llum polaritzada), la droga pot ser ferotgement addictiva. Investigacions anteriors han suggerit que les possibilitats de convertir-se en enganxat en famílies semblen estar, almenys en part, vinculades a determinades variacions genètiques. Mitjançant la cartografia acurada de l'ADN de diferents ratolins, alguns dels quals mostren un comportament de major addicció com a resposta a la metamfetamina que d'altres, els científics ho han atribuït a un gen anomenat Hnrnph1, que també es troba en els éssers humans. Aquest no és l'únic factor responsable de l'addicció a la meta de cristall -els factors ambientals i altres gens també juguen un paper- però ajuda a revelar els gens i molècules que sostenen l'addicció.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Alfred Pasieka, cortesia de la Science Photo Library
  Science Photo Library
  Qualsevol re-utilització d'aquesta imatge ha de ser autoritzat per la Science Photo Library
  Investigació publicada a PLoS Genetics, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.