• 11 de gener de 2016

  No Més Agulles

  Tindre una anàlisi de sang pot ser incòmode i dolorós. Però per a aquells que necessiten un seguiment diari del seu metabolisme, la punció constant pot canviar la seua forma de vida. Aquest artefacte revolucionari pot ser la resposta. Té un aspecte, per estrany que semble, com el d'una tireta que s'utilitza per taponar una ferida després d'una anàlisi de sang; però en realitat és una base de microagulles gelatinoses diminutes. A la imatge es veu com es lleva de la pell humana, cadascuna de les diferents microagulles ha perforat la barrera de l'estrat corni, absorbint substàncies químiques que hi ha per davall. Els fluids extrets de les agulles, que s'han unflat, poden ser analitzats per a detectar malalties o substàncies com drogues i, com el dispositiu no penetra el suficient per arribar als nervis, el procés és indolor. Aquests quadrats menuts i espinosos podrien ser justament l'instrument per a les anàlisis de rutina en els assatjos clínics o per a permetre comprovar els nivells de glucosa als diabètics sense vessar una sola gota de sang.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'Ester Caffarel-Salvador i Aaron J. Brady, i col·laboradors
  Queen's University, School of Pharmacy, Belfast, Irlanda del Nord
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS ONE, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.