• 12 de gener de 2016

  Níquel per a Sobreviure

  Els estómacs dels animals són ambiens hostils, però alguns bacteris poden prosperar allí. Relacionat amb diverses condicions mèdiques, des d'úlceres a càncers gàstrics, el bacteri Helicobacter pylori que infecta els estómacs (fotografiat ací amb un parent pròxim, H. felis) té adaptacions especials per a sobreviure als àcids de l'estómac. En particular, es basa en dos enzims clau, proteïnes que faciliten les reaccions químiques, que li donen energia i mantenen el seu pH relativament neutre. Els dos enzims deuen unir-se a ions de níquel per a ser actius, de manera que els bacteris necessiten acumular grans concentracions de níquel. Eixos nivells alts podrien ser tòxics sense proteïnes específiques d'unió al níquel, Hpn i Hpn-2, trobades només en espècies d'Helicobacter gàstrics. Aquestes proteïnes emmagatzemen níquel de manera segura, organitzen el seu alliberament quan es necessita i són essencials per a una exitosa colonització de l'estómac. Com els humans no les tenim de manera natural, dirigir-se a aquestes proteïnes que manegen níquel és una via prometedora per a tractar infeccions per H. pylori.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Christine Schmitt (Imagopole) i Jean-Marc Panaud (Service de Photographie) Institut Pasteur, Paris, França
  Institut Pasteur, Paris, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.