• 19 d'abril de 2015

  Preparats, Llestos, a Dividir-se

  La divisió cel·lular permet créixer als organismes pluricel·lulars, i després, mantindre i reparar cèl·lules i teixits. Actualment, els investigadors han identificat un mecanisme pel qual cèl·lules precursores en cucs microscòpics transparents dicten quins tipus de cèl·lules filles es produeixen. Van seguir el procés afegint marcadors fluorescents a components clau d'una cèl·lula en divisió (centre inferior en cadascuna de les imatges repetides) –el centrosoma (la part externa dels dos cercles brillants) i una proteïna anomenada beta-catenina (els cercles interns més brillants). Cada protuberància allargada, que es veu dalt a l’esquerra de color porpra, és l’ADN. La identitat de cada cèl·lula filla depèn de la quantitat de beta catenina que rep durant la divisió i els centrosomes semblen regular-ho controlant la quantitat de temps que s’auneix a la proteïna. Si passa el mateix en humans, el descobriment pot tindre rellevància clínica perquè les cèl·lules filles que reben massa beta catenina poden dividir-se massa ràpidament i esdevindre cancerígenes.

  Escrit per Daniel Cossins

  Imatge de Bryan Phillips
  University of lowa, EUA
  Publicada originalment sota una llicència de Creative Commons
  Investigació publicada en Current Biology, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.