• 20 d'abril de 2015

  Cèl·lula a Cèl·lula

  Una àmplia gamma de malalties estan causades per virus, afectant a tot tipus d'ésser viu des de xicotets bacteris fins a éssers humans. No obstant això, els virus no poden viure pel seu compte. Es propaguen mitjançant la infecció de cèl·lules vives, segrestant la maquinària biològica del seu amfitrió per fer noves partícules virals que eixiran fora de la cèl·lula i transmeten la infecció. No obstant això, tot i que milers de virus poden iniciar una infecció en una cèl·lula, només uns pocs aconsegueixen fer-la. Això vol dir, que els virus més infecciosos se separen ràpidament, escampant-se d'una cèl·lula a la següent sense mesclar-se –com aquestes cèl·lules de les plantes de tomàquet infectades amb virus, marcats amb diferents colors fluorescents. Tot i que les cèl·lules del centre –on va començar la infecció– són una barreja de verd i rosa, els virus se separen ràpidament a mida que la infecció s'estén cap a l'exterior. Aquest procés de 'classificació automàtica' ajuda a explicar per què els virus són tan efectius quan es propaguen.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Shuhei Miyashita
  National Institute of Agrobiological Sciences, Japó
  Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Biology, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.