• 21 d'abril de 2015

    Ossos a l'Espai

    La ingravidesa sembla divertida però com bé saben els astronautes, l'exposició perllongada a la gravetat zero pot debilitar els ossos. Els estudis mostren que els astronautes perden de l'u al dos per cent de la massa òssia cada mes en l'espai. Ara, els investigadors estan enviant cèl·lules òssies de ratolí anomenades osteòcits (a la foto) a l'Estació Espacial Internacional per tal d'esbrinar el perquè d'aquest fenomen. Els osteòcits poden detectar forces mecàniques que actuen sobre els ossos i respondre dient-li a altres cèl·lules òssies que han de fer o eliminar os. L'equip planeja congelar les mostres a diversos intervals per vore com l'exposició a la microgravetat canvia els osteòcits i l'activitat dels gens dintre d'aquestes cèl·lules. Si aconseguixen entendre el perquè de què la pèrdua òssia passe tan ràpidament a l'espai, podria ser possible contrarestar-la, permetent missions espacials més llargues. No obstant això, els resultats també poden ajudar a la gent a la Terra amb osteoporosi, una malaltia en la qual la pèrdua òssia fa que els ossos siguen més fràgils i propensos a les fractures.

    Escrit per Daniel Cossins
    Imatge de L Bonewald
    Johnson Space Center, NASA
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons
    Investigació publicada en NASA, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.