• 14 d'abril de 2015

  Pèls per Escoltar

  El pèls fan més que mantenir-nos calents. Sense les xicotetes cèl·lules ciliades (''peludes'') que recobrixen l'orella interna, nosaltres estaríem completament sords. Cada cili flota en una cambra plena de líquid anomenada còclea. Quan les ones sonores xipollegen sobre el líquid, els cilis transmeten moviment a les cèl·lules acompanyants i a les del cervell. Malgrat aquest paper vital, l'orella té una força xicoteta. En comparació amb els milions de cèl·lules dedicades a la detecció d'olors i de llums, només existeixen 15.000 cèl·lules per crear el nostre paisatge sonor. En realitat, aquest nombre és encara més xicotet, ja que la majoria actuen com a amplificadors, només una cinquena part de les cèl·lules ciliades detecten i transmeten sons realment. L'activitat d'un gen específic que ha estat manipulat per a brillar, acoloreix de verd les cèl·lules que es troben just per damunt de la regió negra de l'orella interna del ratolí. Els animals sense aquest gen sofreixen defectes d'audició; però, saber exactament el perquè, fa que els científics estiguen estirant-se els cabells.

  Escrit per Jan Piotrowsk

  Imatge de Zoe F. Mann i col·laboradors
  National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, NIH
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, setembre de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.