• 13 de abril de 2015

  Digueu Sis!

  És una expressió amb matisos increïbles. Un somriure senzill pot transmetre des de l'alegria a la desesperació, a través de la diversió i la vergonya. Com la gent descodifica exactament aquests significats múltiples, ha desconcertat des de fa temps als científics. Es pensava que un somriure feliç implicava els músculs del voltant dels ulls, els responsables de les arrugues de les ''potes de gall''. Si es contreien, era un bon senyal. Tanmateix, una nova investigació suggerix que és molt més complicat. Mostraren a alguns subjectes vídeos de realitat virtual amb cares somrient de diverses formes (mostrats com a instantànies) i jutjaren l'emoció que hi havia darrere de l'expressió. Els músculs de les potes de gall no eren suficients per produir somriures ''feliços'', sinó que havien de treballar conjuntament amb un altre múscul per a donar bones vibracions de manera fiable. La grandària del somriure i si els llavis i la boca estan oberts també semblen marcar la diferència. Donar somriures pot ser gratuït ... però intentar desxifrar-los és molt costós.

  Escrit per Jan Piotrowski

  Imatge de Sebastian Korb i col·laboradors
  University of Wisconsin-Madison, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, juny de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.