• 15 d'abril de 2015

  Veritat Amarga

  Per a algunes persones el xocolate negre o el cafè són massa amargs per a l'estómac. En canvi, per a altres són divins. Tot i que les experiències culinàries durant tota la vida determinen les preferències dels aliments, la raó principal d'aquestes diferències tan estrictes es pot trobar en la nostra composició genètica. Això és degut a quà la forma i la densitat dels botons gustatius amargs anomenats papil·les fungiformes (l'estructura rugosa de la imatge microscòpica de la llengua d'una rata) varia enormement entre individus. Tindre major quantitat d'aquestos sensors exagerarà la característica d'amargor del cafè i la farà insuportablement forta. Els científics ara saben que una mínima diferència en un únic gen (anomenat gustin) determina quants d'aquests botons amargs recobrixen les nostres llengües. Les papil·les fungiformes també detecten els sabors dolços, amargs i especiats, per la qual cosa una aversió als postres o al curri, per exemple, pot tindre fonaments genètics similars.

  Escrit per Jan Piotrowski

  Imatge d'Adriano Polican Ciena i col·laboradors
  Universidade de Sao Paulo, Brasil
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 3.0)
  Investigació publicada en Physiology and Behaviour, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.