• 17 de desembre de 2015

  Para el Senyal

  Afectant al voltant de set a deu milions de persones arreu del mon, la malaltia del Parkinson és una afecció debilitant caracteritzada per una neurodegeneració progressiva, la qual cosa comporta tant la pèrdua del control motor, com dificultats cognitives. Les causes del Parkinson són, encara, poc conegudes, però certs defectes en els mitocondris, les centrals energètiques que alimenten les nostres cèl·lules, estan fortament associats a la malaltia. Un estudi recent d'un organisme model fiable, el de la mosca del vinagre, oferix algunes pistes de com estan vinculats. Els investigadors van induir dany mitocondrial en alguns nervis, ressaltats en verd en la larva de mosca de la foto, i van trobar que aquests mitocondris defectuosos estaven enviant senyals a les neurones, impedint el seu funcionament. A més, aquesta comunicació podria bloquejar-se per la interferència amb un sol gen, HIFα; en les mosques amb Parkinson, aquest tractament va alleujar els símptomes de la malaltia, restaurant-los la seua capacitat motora. Com que HIFα es troba també present en els humans, aquest mecanisme podria ser aprofitat per a dissenyar nous tractaments contra el Parkinson.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge cortesia del King's College London, Regne Unit
  King's College London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.