• 16 de desembre de 2015

  Bestioles Acollidores

  Alguns tipus de bacteris es protegeixen agrupant-se per formar un biofilm, una capa viscosa que s'adhereix a superfícies i interfereix amb el teixit humà, dificultant que les teues defenses naturals o medicaments eliminen la infecció. Un important descobriment sobre biofilms s'ha realitzat durant l'estudi de la comuna infecció hospitalària, Pseudomonas aeruginosa -aquestes bestioles desagradables estan representades (colorades falsament en verd) sobre un biofilm (morat) el qual està protegint una gran colònia. Els científics la trobaren quan el biofilm estava complet, el bacteri produïa un enzim anomenat oligoribonucleasa. Aquest neutralitza una substància anomenada GMP-di-cíclic, el qual està fet pel bacteri que controla la producció del biofilm. Els resultats de l'estudi suggereixen que la oligoribonucleasa podria ser utilitzada per al disseny de nous antibiòtics, desinfectants i tractaments per al control de biofilms.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge de Debra Weinstein, Sao-Mai Nguyen-Mau i Vincent Lee
  Department of Cell Biology and Molecular Genetics, University of Maryland, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en PNAS, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.