• 9 d'abril de 2016

  Neurones Seductores

  La toxoplasmosi, causada pel paràsit Toxoplasma gondii, és una malaltia que afecta al cervell i es produeix en els humans, principalment com a resultat de menjar carn infectada pel paràsit o pel contacte amb excrements de gats infectats. En general no causa símptomes en adults sans però en les persones amb un sistema immunitari feble pot conduir a infeccions del cervell que amenacen la vida. Com els experiments de laboratori en cèl·lules aïllades no poden mostrar amb precisió la interacció amb Toxoplasma, una nova tècnica s'ha desenvolupat per a fer un seguiment de quines cèl·lules del cervell envaïx el paràsit en el texit sencer. Modificant Toxoplasma per a què injecte una molècula (Cre) dins de les cèl·lules que infecta, els científics han pogut vore en un tall de cervell de ratolí (a la foto) que el paràsit preferix interactuar amb neurones (fluorescència verda que mostra la presència de Cre) més que amb astròcits, un altre tipus de cèl·lula del cervell. Aquesta preferència pot ser determinada per la grandària i l'amplada de les neurones en comparació amb altres cèl·lules del cervell.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Carla M. Cabral i Shraddha Tuladhar, i col·laboradors
  University of Arizona, Tucson, AZ, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.