• 8 d'abril de 2016

    Construint Cervells

    Demostrant que la mida no importa, una regió del cervell, no més gran que un pèsol, controla com manegem l’estrès, com creixem i la nostra fertilitat. La glàndula pituïtària anterior gestiona això mitjançant la producció d’una sèrie d’hormones. Trastorns en aquesta glàndula poden causar una sèrie de problemes des del nanisme fins a la diabetis. El tractament actual consisteix a prendre hormones de reemplaçament, encara que imitar els canvis diaris dels nivells d’hormones en el cos és difícil i carregat d’efectes secundaris si surt malament. El trasplantament de teixit pituïtari sa podria resoldre això, però aquest teixit és escàs. Una solució és fer créixer teixit pituïtari en una placa. Amb això en ment, els investigadors van persuadir les cèl·lules mare embrionàries humanes per convertir-se en teixit pituïtari (rosa), al fer-les créixer sobre una estructura de 3D especialitzada amb un còctel de substàncies químiques. Després del trasplantament, aquest teixit ha funcionat perfectament en ratolins que no tenien glàndula pituïtària anterior. La investigació continua per fer realitat els trasplantaments en humans.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge del treball de Chikafumi Ozone i col·laboradors
    Department of Endocrinology and Diabetes, Graduate School of Medicine, Nagoya University, Japó
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.