• 18 d'agost de 2015

  Metamorfosi Cel·lular

  El pigment de la pell, la melanina, bloqueja el 99,9% dels raigs nocius ultraviolats del sol. Aquesta, se sintetitza pels melanòcits que es troben en les capes inferiors de la pell, però algunes afeccions com el vitiligen es destrueixen els melanòcits, causant taques blanques visibles a la pell dels pacients, on no es troba el pigment. Ara els científics han trobat una manera de reemplaçar els melanòcits en un estudi de laboratori fet en rates. Van tindre èxit en la conversió directa de fibroblasts, un tipus abundant de cèl·lula que es troba en el teixit connectiu – ací es mostra en una imatge guanyadora d'un concurs Nikon de microfotografia del món petit– en melanòcits funcionals sense recórrer a les cèl·lules mare. Això evita els riscos associats amb l'enginyeria de cèl·lules mare, incloent tumors, així que porta les teràpies cel·lulars per a malalties de la pell relacionades amb el funcionament anòmal dels melanòcits, més properes a la realitat. Ara, els científics volen estudiar els melanòcits generats per fibroblasts procedents de pacients amb càncer de pell, per comprendre millor com es desenvolupa la malaltia.

  Escrit per Tristan Farrow

  Image de Torsten Wittmann, guanyador del Nikon Small World Photomicrography Competition al 2003
  Nikon Small World
  Drets reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Nature Communications, desembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.