• 17 d'agost de 2015

  Cervell Meravellós

  El nostre cervell està dividit en dues meitats anomenades hemisferis. Cobrint aquests hemisferis es troba l'escorça cerebral – una capa externa, prima i arrugada de matèria grisa. L'escorça cerebral és responsable de les funcions complexes com la memòria, el llenguatge, el judici, la creativitat i les emocions. Mitjançant l'ús de programes informàtics que codifiquen per colors i creen mapes de la forma de l'escorça cerebral, els investigadors van trobar que la geometria tridimensional de l'escorça cerebral s'associa amb el passat ancestral d'un individu. Europa, Àfrica Occidental, Àsia Oriental i Amèrica van ser utilitzats com a referències ancestrals i, en l'escorça, es van observar, concentrades en diferents àrees, diferències subtils entre aquests llinatges, principalment en els patrons de plegat distintius i els solcs de l'escorça cerebral. Aquestes diferències en el plegament no tenien impacte en les capacitats funcionals o cognitives de l'individu. Aquesta idea podria donar lloc a un enfocament més personalitzat per al diagnòstic i tractament de malalties en el cervell.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Chun Chieh Fan i col·laboradors
  University of California, San Diego, EUA
  Drets reservats per Elsevier 2015
  Publicat en Current Biology, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.