• 19 d'agost de 2015

  Dos en Un

  La meiosi és l'únic tipus de divisió cel·lular que dóna cèl·lules que contenen la mitat de cromosomes (paquets d'ADN) –en els humans són 23 comparat amb els 46 de les cèl·lules estàndard. Quan les cèl·lules sexuals humanes del pare i de la mare, cadascuna amb 23 cromosomes, s'uneixen durant la fecundació, la cèl·lula resultant conté 46 cromosomes. Tots els organismes que es reprodueixen sexualment realitzen la meiosi –incloent les plantes. Una planta anomenada Arabidopsis s'utilitza àmpliament en els estudis genètics. Les imatges reflecteixen les fases de la meiosi en la planta. Els cromosomes es veuen com a objectes densos i negres, i l'ADN desplegat es mostra fibrós. El grup superior de huit panells procedeix dels estudis d'una cèl·lula normal; mentre que el grup inferior procedeix d'una cèl·lula amb una mutació en l'empaquetatge cromosòmic. Encara que, en aquesta ocasió es va observar un procés normal de meiosi, les cèl·lules filles resultants van mostrar un descens en la fertilitat. El coneixement adquirit en els detalls genètics en Arabidopsis es podrà transferir pròximament a altres espècies.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Javier Varas i col·laboradors.
  Universitat Complutense de Madrid, Espanya
  Publicat originalment sota una licència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, octubre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.