• 10 de novembre de 2020

  Ments Simples

  El cervell humà, amb milers de milions de components i connexions, és una qüestió única més complexa del que ens podem imaginar. Altres cervells animals són considerablement similars, inclús en organismes molt més simples com la mosca del vinagre. Amb només una fracció de complexitat, el cervell de la mosca del vinagre complix moltes activitats essencials per a la vida, aleshores és un model útil per estudiar els fonaments del nostre cervell. Ja és molt conegut, però els detalls en l'activitat general en cada regió no estan clars perquè molts estudis s'han centrat en àrees aïllades. Una nova aproximació ha creat un mapa complet de la regió central, de 24.000 neurones, combinant incontables talls de grossor microscòpica per crear una guia 3D (a la imatge, amb cada cèl·lula pintada artificialment). Els investigadors han compartit aquest "connectoma" gratuïtament en internet, esperant que altres equips utilitzen el model per revel·lar secrets que podríen traduir-se al nostre cervell, explicant com i per què les coses de vegades funcionen incorrectament.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge feta per The FlyEM team, Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute (HHMI)
  Investigació feta per Louis K Scheffer, C Shan Xu, Michal Januszewski, Zhiyuan Lu, Shin-ya Takemura, Kenneth J Hayworth, Gary B Huang and Kazunori Shinomiya, i col·laboradors, Janelia Research Campus, HHMI, Ashburn, VA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència de Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.