• 9 de novembre de 2020

  Perill de bretxa

  Quan les cèl·lules viatgen o migren ho fan a través d'un medi extracel·lular amb regions rugoses i llises, repletes d'abismes microscòpics difícils de creuar. Aquesta cèl·lula humana ressaltada amb una proteïna fluorescent groga, es troba estesa sobre una sèrie de bretxes, una mica com si es tractara dels esglaons d'una escala però 100.000 vegades més petits. La cèl·lula utilitza feixos de filaments d'actina per empényer la seua membrana cap a l'altre costat. Aquestes protuberàncies conegudes com a lamel·lipodis, s'enganxen a les proteïnes de la fibronectina (porpra) i s'estenen. Els investigadors descobriren que la T-plastina, una proteïna que ajuda a agrupar l'actina, és essencial per tancar aquestes bretxes, proporcionant un objectiu important per als fàrmacs que ajuden les cèl·lules migrants a curar ferides o que impedeixen que les cèl·lules canceroses envaïsquen teixits sans.

  Escrit per John Ankers

  Vídeo de Damien Garbett i col·laboradors
  Department of Chemical and Systems Biology, Stanford University, Stanford, CA, EUA
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, setembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.