• 7 de maig de 2017

  Interruptor Sanguini

  Més de 500 milions d'adults pateixen d'insuficiència renal crònica a tot el món. Amb un augment en les afeccions com la diabetis i l'obesitat, així com un envelliment de la població, més persones estan en risc. A l'investigar els mecanismes involucrats en la insuficiència renal causada per isquèmia [oxigen insuficient], els investigadors van trobar que el dany renal podria prevenir-se en rates joves amb un precondicionament isquèmic –períodes curts d'oxigen restringit que augmenten la tolerància contra la isquèmia. Sota aquestes condicions, els mitocondris més 'febles' (les 'bateries' de les cèl·lules) dins el teixit renal van ser destruïts pel sistema de control de qualitat de les cèl·lules (autofàgia), deixant només els mitocondris sans. Però en els renyons de rates més velles hi ha un major nivell de proteïnes acetilades (mostrades ací en verd) i els mitocondris més 'febles' no desapareixen i, en conseqüència, s'acumulen evitant la protecció contra la isquèmia. Aquesta informació proporciona idees sobre per què el tractament pot fallar en auxiliar a les persones majors amb malalties renals, i podria ajudar al desenvolupament de teràpies més específiques.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge cortesia d'Egor Plotnikov, Belozersky Institute of Physico-Chemical Biology, Moscow, Rússia
  Belozersky Institute of Physico-Chemical Biology, Lomonosov Moscow State University, Moscow, Rússia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.