• 6 de maig de 2017

  Salvació Fúngica

  Els antibiòtics han curat incomptables infeccions i han salvat milions de vides des del seu primer ús, ara fa més de setanta anys. Però, inevitablement –a causa de què l'evolució troba sempre un camí– la situació està canviant. Els bacteris, als que ataquen els antibiòtics, estan desenvolupant resistència i el nombre de morts causades per infeccions que alguna abans eren tractades s'està incrementant. Enmig de la tenebrosa previsió, però, hi ha un petit raig d'esperança. Els antibiòtics es deriven de compostos orgànics creats de manera natural pels microbis, tals com els fongs coneguts com penicillium mostras en la imatge. Recentment, els investigadors que analitzen els genomes de les espècies de penicillium van descobrir milers de gens amb una possible capacitat biosintètica –el que significa que els fongs tenen molt més potencial per produir nous antibiòtics del que s'havia apreciat anteriorment. En aprofitar aquest potencial, forçant als fongs per produir nous compostos, els científics poden ser capaços de restablir l'arsenal d'antibiòtics i continuar la batalla contra les infeccions mortals, almenys una mica més.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Jens Christian Nielsen
  Department of Biology and Biological Engineering, Chalmers University of Technology, Gothenburg, Suècia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Microbiology, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.