• 18 de setembre de 2019

  Il·lumina-ho

  Les malalties cardiovasculars, afeccions del cor i dels vasos sanguinis, són la principal causa de mort a nivell mundial. El més comú és que aquests problemes estiguen relacionats amb l'aterosclerosi, acumulació de molècules lipídiques, coneguda com a placa, a les parets de les artèries. Les molècules de greix, o lípids, d'aquests dipòsits estan relacionades amb una proteïna anomenada apolipoproteïna B (ApoB), que podria resultar clau per a comprendre com i per què es formen. Recentment, els investigadors han desenvolupat una tècnica per observar els nivells i distribució de complexos lipídics que contenen ApoB, o lipoproteïnes, en larves transparents de peix zebra, unint l'ApoB a un enzim luciferasa, molt semblant a l'enzim responsable de la bioluminiscència de les lluernes. A la larva en desenvolupament, fotografiada des d'un (dalt) fins a cinc dies després de la fecundació (baix), la brillantor blava revela on i quan les lipoproteïnes són més abundants. El treball amb una espècie model i versàtil, aquesta tècnica podria obrir la porta a noves formes d'investigar la formació de la placa, així com facilitzar la prova de fàrmacs.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge adaptada del treball de James H. Thierer, Stephen C. Ekker & Steven A. Farber
  Carnegie Institution for Science Department of Embryology, Baltimore, MD, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.