• 19 de setembre de 2019

  Cooperar o Fer Trampes?

  Utilitzar les matemàtiques per estudiar microbis pot sonar estrany, però aquestes simulacions fetes amb ordinador podrien ajudar a explicar com els bacteris creixen i s’estenen. En qualsevol població hi hauran cooperadors (individus que comparteixen els seus recursos per al bé major del grup), així com tramposos, que consumeixen més del que els pertoca. Provant amb diverses situacions en base a com els tramposos (roig) i els cooperadors (verd) interactuen i es mouen, els investigadors han pogut observar quins patrons apareixen amb el temps. En alguns casos, els tramposos i els cooperadors acaben segregant-se en àrees diferents (dalt). En altres es barregen (mig), i a vegades els cooperadors guanyen (baix). Entendre la interacció d'aquestes poblacions podria aportar llum sobre la manera en que els bacteris danyins resistents a antibiòtics es desenvolupen i estenen. De forma més ampla, les mateixes equacions s'apliquen a totes les espècies, des dels bacteris fins les aus i la resta d'animals, potser inclús a les nostres societats humanes.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge adaptada del treball de Felix Funk y Christoph Hauert
  Department of Mathematics, University of British Columbia, Vancouver, British Columbia, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Computational Biology, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.