• 27 de setembre de 2015

  En Paquets Petits

  Les cèl·lules del sistema immunitari patrullen els nostres cossos cercant amenaces, però de vegades les teràpies mèdiques són erròniament identificades com l'enemic. Aquestes càpsules fetes a partir d'hidrogel d'aspecte gelatinòs estan dissenyades per a transportar medicaments o cèl·lules trasplantades a l'interior d'òrgans danyats. Han estat atacades –envoltades per cèl·lules immunitàries (aqui, tenyides en verd amb els nuclis en blau) i cobertes de fibrosi (en color roig). A més de ser doloròs per als pacients, la fibrosi (o teixit cicatricial) pot impedir que aquests dispositius lliuren efectivament la seva càrrega. Per tal d'eludir les defenses del sistema immunitari, astuts investigadors obviaren la lògica dels films d'espies. Fent els dipositius més grans, no més petits (incrementant el diàmetre de mig mil·límetre fins a dos mil·límetres), evitaren la seva detecció. La recerca de com i per què el sistema immunològic reacciona a diverses mides de les càpsules podria tenir implicacions enormes: que l'administració de medicaments sigua més ''biocompatible'' pot ser una simple qüestió de fer aquests diminuts dispositius només una mica més grans.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball d'Omid Veiseh i col·laboradors
  Koch Institute at MIT, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Materials, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.