• 26 de setembre de 2015

    L'Home Múscul

    La ciència de la biofísica –que aplica les lleis de la física a l'estudi dels sistemes biològics– ha ascendit sostingudament cap a l'avantguarda de la recerca biomèdica. Els seus fonaments rauen en el treball realitzat pels fisiòlegs del segle XIX. Un contribuent important fou en Archibald Hill –nascut el dia de hui de 1886– començant per la seua recerca sobre la producció de calor en el múscul. Va ser capaç de mesurar canvis de temperatura tant petits com de 0,00015º C quan es produeix la contracció muscular. Va continuar, amb Otto Meyerhof, descobrint la diferència entre respiració aeròbica i anaeròbica per la qual cosa reberen el Premi Nobel en 1922. Durant esclats intensos d'exercici, les cèl·lules musculars no poden esperar l'oxigen que facilita la necessària provisió d'energia. En lloc d'això, la respiració anaeròbica allibera energia sense oxigen. Desprès d'un esclat d'exercici anaeròbic esbufeguem intensament de manera que retornem el deute d'oxigen –un terme encunyat per Hill– tot restablint els nostres teixits al seu estat de repòs.

    Escrit per  Lindsey Goff
    Imatge cortesia de la Wellcome Image Library
    Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    El treball de Hill ha estat revisat per David R. Bassett Jr. en Journal of Applied Physiology


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.